TEKSTEN: Forberedelse til mellomarbeid
Dere skal nå arbeide med en tekst som i løpet av de neste ukene skal være utgangspunkt for en utforskende tekstsamtale i en av klassene deres.
Individuelt (2-3 min): Ta et overblikk over tekstene under og velg en tekst som du har lyst å arbeide videre med. Sett dere deretter i par eller grupper (2–4 lærere i hver) med andre som har valgt samme tekst.
- Individuelt (5-7 min.): Les teksten i sin helhet. Underveis i lesingen noterer du ned hva du synes er interessant med teksten, hva den “byr på” og hva du tenker elevene kan synes er vanskelig eller utfordrende med teksten.
- Gruppe (13-15 min.): Diskuter spørsmålene under i gruppa. Gjør notater til spørsmålene.
- Relevans:
- Hva ved teksten kan oppleves som relevant for elevene (og for faget)?
- Er dette en type relevans som elevene kan oppdage selv, eller er det nødvendig å støtte dem i å se tekstens relevans før dere leser den?
- Vanskegrad:
- Hva ved teksten kan oppleves som vanskelig for klassen eller deler av klassen (vokabular, struktur, layout, ukjent tematikk, «tomme rom» som krever tolkning, annet)?
- Er det greit å la elevene lese teksten før dere snakker om det som kan være vanskelig i den, eller er det behov for å støtte elevene på noe vis før dere går i gang med lesingen?
- Utforskende tekstsamtaler: Se for dere at dere skal gjennomføre en utforskende tekstsamtale over denne teksten i klassen din:
- Hvordan vil dere legge til rette for at alle i klassen får tilgang til hele teksten i forkant av samtalen?
- Hvilke åpne spørsmål kan du stille elevene for å støtte dem i å utforske og forstå teksten i fellesskap, samtidig som de får anledning til å bruke sin egen stemme? Formuler 2-5 spørsmål og diskuter når i samtalen det er best å stille disse. Kan det tenkes at elevene selv vil stille disse spørsmålene?
- Hvordan vil du organisere samtalen (grupper, plenum, veksling og individuelt forarbeid…)? Hvorfor?
- Relevans:
Vedlegg:
- Oversikt over Oseania (samfunnsfaglig tekst, om oppdageren James Cook)
- Dryppmalerier (kunst og håndverk, om kunstneren Jackson Pollock)
- Marie og de viktige tingene (skjønnlitterær tekst)
- Bananflue (naturfaglig tekst)
- 170 (skjønnlitterær tekst, sangtekst)
Gruppe (2 min): Til neste gang skal dere gjennomføre og observere en utforskende samtale om teksten i en av klassene deres. Bli enige om hvilken klasse dere ønsker å gjennomføre økta i og hvem av dere som skal lede økta. De andre skal være til stede i undervisningsøkta og observere samtalene. Alle bidrar til å forberede undervisningsøkta. De som observerer, gjør notater underveis i økta. Bruk overskriftene “relevans”, “autonomi”, “tilhørighet” og “mestring”. Noterer ned både hvordan dere synes disse behovene møtes og konkrete eksempler på hvordan dette ser ut i klasserommet. Dersom oppgaven virker for komplisert, kan dere velge å fokusere på ett eller to av behovene hver.