Bruk av pakken – Engasjer

Dette er informasjon til deg/dere som skal lede arbeidet med kompetanseutviklingspakken. Her vil du finne oversikt over innholdet og beskrivelse av hva de ulike øktene handler om.

Målgruppe: Lærere på mellomtrinnet

Forberedelse:

Det kan være lurt å råde lærerne til å ha ei mappe (fysisk eller digitalt) til notater og til Engasjer-kortene, eventuelt ha ei «Engasjer-bok» der de skriver og samler alle notatene sine. Engasjer-kortene finnes i to varianter, A4 og A6. Kortene i A6-størrelse kan være fine å ha på arbeidspulten, som påminning. De kan gjerne lamineres. A4-kortene skal brukes til å notere, både i samtaler og refleksjoner om fagstoff i øktene, og under observasjon og utprøvinger. Observasjonsnotater og kortene er i noen tilfeller helt essensielle å ha med på samlinger, og de fungerer uansett som god støtte i diskusjonene.

Se ellers forberedelse til hver økt (under Dette må gjøres klar av deg som leder arbeidet og Dette bør lærerne få beskjed om å ta med til samlingen). Merk at det til økt 3 skal legges klar fem tekster før man går i gang med økta.

Informasjon om gjennomføringen av de ulike øktene:

Det anbefales å starte med økt 1 og deretter jobbe seg kronologisk gjennom pakken.

I hver økt blir det lagt opp til refleksjoner og diskusjoner knyttet til faglig innhold, eksempeltekster og egen undervisningspraksis. Det skal bidra til den enkeltes refleksjon rundt egen praksis og til utforskende samtaler i kollegiet. Annenhver økt er et mellomarbeid i form av et praksisoppdrag som skal gjennomføres før neste økt. Det legges opp til at lærerne skal observere hverandre når de gjennomfører praksisoppdraget. Det beste utbyttet får dere dersom det er to lærere som observerer hverandre, og at det er det samme paret for hvert av observasjonsoppdragene. Siden slik observasjon kan være litt sårbar er det fint om paret består av to lærere som er trygge på og kjenner hverandre.

I mellomarbeidene er det lagt opp til at kollegiet, eller faggrupper, skal utveksle erfaringer etter at praksis-oppdraget er gjennomført. 

På den enkelte skole vil det være ulike forutsetninger og muligheter til å danne observasjonspar og diskusjonsgrupper – vurder hvordan det løses på best mulig måte på skolen din. Dersom dere har store team på skolen deres; når dere skal gjennomføre mellomøktene med erfaringsdeling og diskusjon kan det være lurt å dele opp i grupper på 3-5 først, og ha en felles refleksjon etterpå.

Det bør ikke gå lengre enn to uker mellom gjennomgang av økta og utprøvingen i undervisningen, og mellom utprøvingen og refleksjonen i etterkant (altså mellomøkta).

 

Økt 1: Eleven:

Denne første økta handler om engasjerende undervisning og hvilke behov elevene må ha oppfylt for å kunne engasjere seg i undervisningen.

Dette må gjøres klar av deg som leder arbeidet:

 

Økt 2: Mellomarbeid:

Mellomarbeidet består i å dele erfaringer fra praksisoppdraget.

Dette må gjøres klar av deg som leder arbeidet:

Dette bør lærerne få beskjed om å ta med til samlingen:

  • Engasjer-kortene som de noterte på i forbindelse med praksisoppdraget og observasjonen, og eventuelt andre observasjonsnotater.

 

Økt 3: Teksten:

Denne økta handler om tekstvalg og hvordan vi kan legge til rette for engasjement i tekstarbeidet.

Dette må gjøres klar av deg som leder arbeidet:

  • Skrive ut/kopiere opp følgende tekster:

 

Til øktelement 5 (Arbeid med tekster – forberedelse til mellomarbeid):

Når lærerne har valgt tekst, støtter du lærerne i å effektivt sette sammen grupper på 3-5 lærere. Tenk gjerne gjennom på forhånd om det kan oppstå en situasjon der kun én lærer vil velge én tekst eller der det kan bli vanskelig å finne gode grupper. Dersom en slik situasjon blir vanskelig å løse tidseffektivt uten at noen føler seg oversett, kan det være en løsning å arbeide med to tekster i en gruppe. Da kan det være nyttig at du støtter gruppa i å få tid til å snakke om begge tekstene.

I utprøvingen skal to lærere observere hverandre. Det kan tenkes at de trenger støtte fra deg som leder arbeidet i å danne gode og gunstige observasjonspar.

Minn lærerne på at de i utprøvingen noterer ned interessante observasjoner.

 

Økt 4: Mellomarbeid:

Denne økta handler om å dele erfaringer fra praksisoppdraget, og knytte dem til begrepene relevans, autonomi, tilhørighet og mestring.

Dette bør lærerne få beskjed om å ta med til samlingen:

  • Tekstene de brukte i utprøvingen og observasjonsnotater.

 

Økt 5: Læreren:

Denne økta handler om hva læreren kan gjøre for å støtte opp om elevenes engasjement.

Dette må gjøres klar av deg som leder arbeidet:

 

Økt 6: Mellomarbeid:

Denne økta handler om å dele erfaringene fra praksisoppdraget, og i tillegg legges det opp til å se framover – hvordan kollegiet kan opprettholde fokus på engasjement i undervisningen.

Dette bør lærerne få beskjed om å ta med til samlingen:

  • Notatene fra praksisoppdraget og fra oppsummeringen/diskusjonen de hadde like i etterkant av den.

 

Rammer:

Det vil ta om lag 60 minutter å gjennomføre hver av øktene. Til mellomøktene og erfaringsutvekslingen der bør det settes av om lag 30 min.